Городская жизньАтака дронів: як одеситам рятуватися і як не накликати...

Атака дронів: як одеситам рятуватися і як не накликати повторні удари, — ВІДЕО

-

- Реклама -spot_img

Атака дронів: як одеситам рятуватися і як не накликати повторні удари, - ВІДЕО

Читать на русском

З почтаком осені росія почала тероризувати Україну масованими атаками дронів-камікадзе, які можуть нести кілька десятків кілограмів вибухівки та при влучанні створюють потужну ударну хвилю.

Кореспондент 048.ua з’ясував, як рятуватися від ворожих БПЛА і що не варто робити під час та після атак цієї смертоносної зброї.

Що таке дрон-камікадзе?

Так званий дрон-камікадзе — бражуючий боєприпас, який призначений для ураження цілей на дальній відстані. У випадку з іранськими «Shahed-136», які росія називає «Герань-2», дрони наводяться на стаціонарну ціль за супутниковими координатами. Запускають їх з пускової платформи, а далі за допомогою двигуна «мопеди» набирають швидкість та висоту. Ціль вражає боєголовка в носовій частині цього БПЛА.

Надокучливі ворожі безпілотники завдають чималої шкоди об’єктам критичної інфраструктури та становлять загрозу для цивільних, оскільки вони можуть нести кілька десятків кілограмів вибухівки, через що при влучанні створюється потужна ударна хвиля.

Якщо у небі з’явилися дрони, як від них убезпечитися?

Більшість ворожих дронів українській ППО вдається збити, але деякі з них долітають до ціей. До того ж з неба після знищеня БПЛА падають уламки, які також можуть завдати шкоди. 

У Мінреінтеграції зібрали поради про те, як розпізнати БПЛА та уберегтися від цієї зброї.

Так, зазначається, що двигун БПЛА «Shahed» гучний і при його наближенні у повітрі чути звук, схожий на двигун мопеда чи бензопили. Тому, якщо ви почули щось подіне під час тривоги, необхідно сховатися в укриття: підвали, цокольні поверхи, підземні паркінги, переходи або дотримуватися правила «двох стін».

Також Мінреінтеграції застерігає — не залишайтеся у транспорті. Вийдіть та відбіжіть подалі від дороги. Знайдіть укритття подалі від військових, стратегічних об’єктів та адміністративних установ. Не ховайтеся у під’їздах, під арками, на сходових майданчиках, у підвалах панельних будинків, біля автомобільної техніки, автозаправних станцій тощо.

Як не накликати повторний удар дронами-камікадзе? 

Головний редактор у InfoCar.ua і за сумісництвом інструктор з підготовки снайперів Павло Кашчук та заступниця міністра Міноборони Ганна Маляр підкреслюють, що не можна публікувати у соціальних мережах та ЗМІ фотографії уламків дронів, на яких видно бортовий номер безпілотника.

З фото та відео росіяни отримують важливий для них висновок: чи долетів певний апарат до цілі. 

«Ворог задає маршрут перед запуском. Маршрут не прямий. Він (ред. дрон), може оминати деякі міста, змінювати висоти, гратися з нашим ППО і т.д. Але зв’язку з дроном нема ніякого. Тобто єдиним джерелом інформації про те, чи виправдався цей маршрут, чи долетів цей конкретний дрон до цілі або, принаймні, до того міста, в яке він був спрямований, є ті самі фотографії зі соціальних мереж посадових осіб або звичайних користувачів», — каже Кашчук. 

Він підкреслює, що ворог відправляє декілька дронів різними маршрутами. Кожен маршрут — прив’язаний до номера дрону. По фото із соціальних мереж росія розуміє, за яким маршрутом погано працює наше ППО і тим же маршрутом відправляються ще дрони та ракети. 

«Чому ворог так старанно замальовує номери на гвинтокрилах, винищувачах і танках, але залишає здоровенні цифри на «шахедах»?», — ставить риторичне запитання Павло. 

Цивільним, які мають зброю, не можна збивати дрони-камікадзе!

Міністр МВС Денис Монастирський просить залишити роботу зі знищеня дронів фахівцям.

«З пістолета, карабіна не варто стріляти поміж багатоповерхівок, тому що це може призвести до травмування і, власне, до біди більшої, ніж можливість збити дрон», — зазначив він в етері телеканалу «1+1». 

Що робити з людьми, які знімають влучання і уламки дронів? 

Спікер Одеської ОВА Сергій Братчук радить передавати інформацію про людей, які знімають влучання і уламки дронів, до відповідних органів. Наприклад, можна викликати патрульних, зателефонувавши на спецлінію «102».

«Можете дати їм по лобі, зв’язати руки і здавати до відповідних структур, бо дивлюся в Києві, там багато таких півнів понаробили з адресами відеозйомок і це ще й показують. Пам’ятайте, що не треба цього робити, бо за вами приїдуть», — наголосив Братчук після масованої атаки Києва дронами-камікадзе.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь

Свежие новости

Одесская опера презентует новую программу «Опера, мюзикл и джаз»

Что является причиной популярности тех или иных событий? Знакомые, любимые мелодии? Чудесные...

Самый мощный дальнобойный удар по России: взорвались боеприпасы на миллиарды долларов

Вчера Украина нанесла мощнейший дальнобойный удар в глубину территории россии —...

На одесском вокзале вместо Утесова будут включать песню Монатика «А что?»

 «Укрзализныця» вместе с украинским популярным певцом Монатиком запускает проект по замене звуковой...

Украина готовится к установке плавучих электростанций

Кабинет министров на заседании 13 сентября утвердил меры по организации установки газопоршневых и/или газотурбинных установок на судах технического флота....
- Advertisement -spot_imgspot_img

Будут ли украинцам выключать свет 19 сентября

В Украине в четверг, 19 сентября, не будут применяться графики отключения света. Однако украинцев просят экономно потреблять электроэнергию. Об...

На Одещині деякі водойми опинилися під загрозою забруднення

повідомляли, що днями на українській ділянці Дунаю очікується підвищення рівня води.

Советуем прочитать

- Advertisement -spot_imgspot_img

Вам также понравитсяПОХОЖИЕ НОВОСТИ
Рекоммендации для вас