Городская жизньДень української писемності та мови: історія і традиції свята

День української писемності та мови: історія і традиції свята

-

- Реклама -spot_img

День української писемності та мови: історія і традиції свята

Читать на русском

Щорічно 9 листопада у нашій країні відзначають День української писемності та мови. Це свято набуло особливої важливості зараз, під час повномаштабної війни з росією, адже мова — це ДНК нації, за свободу якої Україна бореться майже дев’ять місяців.

За 25 років, які країна відзначає це свято, склалися певні традиції. Давайте ж пригадаємо, як в Україні з’явився День писемності та мови та як його святкували, зокрема в Одесі.

Історія свята

День української писемності та мови 9 листопада 1997 року започаткував Президент України Леонід Кучма. Він видав відповідний Указ, аби підтримати ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства.

Свято запровадили 9 листопада не просто так. Саме у цей день православні християни вшановують пам’ять Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Вважається, що з Нестора-літописця і починається писемна українська мова. Він є автором однієї з найдавніших літературних пам’яток в історії України.

Радіодиктант

Найголовнішою традицією свята є Радіодиктант національної єдності — щорічний флешмоб, який дуже полюбився українцям, у тому числі відомим діячам культури, мистецтва, літератури та освіти. До речі, у 2019 році в день проведення акції запит «радіодиктант» став найпопулярнішим Google-запитом серед наших співгромадян.

Диктант транслює «Українське радіо», складається він зі 100-120 слів.

Перший радіодиктант національної єдности відбувся 24 травня 2000 року, до Дня Кирила і Мефодія. Наступні кілька років організатори диктанту «працювали над помилками», оскільки кожного разу виявлялися недоліки у його проведенні. Так, перші тексти радіодиктантів не створювалися спеціально до події. Тому деякі учасники просто знаходили їх у книжках та переписували. Іншого разу на диктант дали перероблений текст зі збірника. І що ви думаєте? Організатори отримали кілька десятків листів без усіх змін і скорочень, а так, як наводився текст у збірнику.

Після цього було вирішено використовувати авторські тексти, з авторськими розділовими знаками. Це викликало негативну реакцію та ледь не спричинило припинення диктантів.

Але потім в історії радіодиктанту відбулося кілька якісних змін, унаслідок яких подія перетворилася на масштабне свято. Дату перенесли з весни на осінь, чітко встановили дедлайн, а текст почали замовляти спеціально.

У 2014 році Київський університет імені Бориса Грінченка встановив рекорд України з наймасовішого написання радіодиктанту на одній локації.

У 2017 році диктант читав Олександр Авраменко — відомий автор підручників і посібників із української мови, очільник робочої групи з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Серед його учнів — Президент Володимир Зеленський, Ольга Фреймут, Олександр Педан та інші.

А у 2021 текст радіодиктанту написав і прочитав в ефірі письменник Юрій Андрухович.

Цього року війна не завадила проведенню традиційної події. Сьогодні, 9 листопада, об 11:00 стартував 22-й Радіодиктант національної єдності, який, за словами організаторів, стане актом єднання. Текст написала Ірина Цілик, українська письменниця і режисерка, член Українського ПЕНу. Радіодиктант читає у прямому ефірі народна артистка, Герой України Ада Роговцева.

Як святкували День української писемності і мови в Одесі

Одесити, як і мешканці інших міст України, долучалися до написання диктантів. У минулому році захід вперше відбувся в Одеській національній науковій бібліотеці, що на вулиці Пастера. Це зараз коронавірус відійшов на другий план, а у 2021 році для участі в диктанті треба було показати довідку про проходження повного курсу вакцинації, негативний ПЛР-тест, або довідку про одужання.

А у 2020 році Одеса відзначилася двома переможцями Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, що кожного року стартує 9 листопада, в День української писемності та мови.

Переможцями у 2020 році визначили 27 учнів та 9 студентів з усієї України, серед яких було двоє одеситів. Перше місце посів Джамал Астанов, учень 11 класу Одеської загальноосвітньої школи №38 І-ІІІ ступенів, а третє місце – Марія Дімова, учениця 7 класу Одеської спеціалізованої школи №117 І-ІІІ ступенів.

Запам’яталося свято української писемності та мови в Одесі й у 2019 році. У цей день активісти написали «короткий диктант до свята» на меморіальній дошці маршала Жукова. Дошку облили фарбою та написали на ній «Кат».

Цього року до Дня української мови та писемності управління реклами міськради розмістило на вулицях Одеси соціальні сюжети. 

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь

Свежие новости

Самый мощный дальнобойный удар по России: взорвались боеприпасы на миллиарды долларов

Вчера Украина нанесла мощнейший дальнобойный удар в глубину территории россии —...

На одесском вокзале вместо Утесова будут включать песню Монатика «А что?»

 «Укрзализныця» вместе с украинским популярным певцом Монатиком запускает проект по замене звуковой...

Украина готовится к установке плавучих электростанций

Кабинет министров на заседании 13 сентября утвердил меры по организации установки газопоршневых и/или газотурбинных установок на судах технического флота....

Будут ли украинцам выключать свет 19 сентября

В Украине в четверг, 19 сентября, не будут применяться графики отключения света. Однако украинцев просят экономно потреблять электроэнергию. Об...
- Advertisement -spot_imgspot_img

На Одещині деякі водойми опинилися під загрозою забруднення

повідомляли, що днями на українській ділянці Дунаю очікується підвищення рівня води.

Розтрата майна державного оборонного підприємства на Одещині: БЕБ скерувало справу до суду

Детективи Територіального управління Бюро економічної безпеки в Одеській області направили до суду справу щодо керівників комерційного та одного з...

Советуем прочитать

- Advertisement -spot_imgspot_img

Вам также понравитсяПОХОЖИЕ НОВОСТИ
Рекоммендации для вас