В Одеській області, як і по всій Україні, дорожчають яйця. Стрімкий ріст ціни більше пов’язаний скоріше з емоційною, аніж з економічною складовою. Вартість продукції може підвищитися до 80-90 грн, але в подальшому знизиться та стабілізується.
Чому дорожчають яйця та чого очікувати одеситам, кореспонденту Української Служби Інформації розповіла директор департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА Алла Стоянова.
Від 35 до 70 – не межа
З вересня в Україні дорожчають яйця. У жовтні ціна збільшилась ще на 23,5 % (за інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства).
Наразі в одеських супермаркетах вартість «десятка» коливається від 60 до 80 грн.
В профільному департаменті Одеської ОВА не виключають ще невеликого подорожчання – до 80-90 грн.
Зростання собівартості
На зростання цін вплинуло кілька факторів, пояснює Алла Стоянова.
Наразі подорожчала собівартість самої продукції. Зросла ціна на корми, ліки, дозвільні документи, переробку через зростання вартості газу та електроенергії.
Все це відбувається за рахунок кінцевого споживача, оскільки всі витрати закладаються у собівартість продукції, – пояснює Алла Стоянова.
Обмеженість ресурсів
В Україні різко скоротилося поголів’я курей, яке поки що не відновилося у необхідній кількості, інформує профільне міністерство. Через бойові дії припинили свою діяльність та значно скоротили виробництво ціла низка підприємств. Зокрема, ТОВ «Дмитрівська птахофабрика» Донецької обл., ФГ «Стимул 777» Луганської обл., філія «Богодухівська птахофабрика» Харківської обл., ПАТ «Птахогосподарство Авангард» Херсонської обл.
У зв’язку з російською агресією у нас скоротилося виробництво яєць. Попит залишився майже на тому рівні. Він скоротився, але набагато менше, ніж пропозиція. Пропозиція відносно до попита скоротилася майже в 5 разів. Тому на сьогодні в умовах обмеженої кількості ресурсного забезпечення відбувається подорожчання продукції. Так працює економіка у всьому світі, не лише у нас, – зазначає Стоянова.
Чи буде дефіцит?
Дефіциту яєць в Одеській області немає. Також відсутні проблеми із забезпеченням кормів та ліків.
На сьогодні ми виробляємо зерна в 5-6 разів більше, ніж споживаємо. В минулому році в Україні зробили 107 млн тонн зерна, а спожили трохи більше 18 млн тонн, все інше – експорт. Перебої з кормами відсутні. Вони лише зросли в ціні. Пшениця, кукурудза, ячмінь – все зерно, з якого виробляються корми, на сьогодні здорожчало. Зросла в ціні і сама переробка – виробництво кормів. Подорожчала електроенергія, газ, – додала Алла Стоянова.
Психологічний фактор
Все вищезазначене вплинуло на зростання ціни, однак таке стрімке подорожчання більш обумовлене психологічним фактором, вважають в Одеській ОВА.
Так, собівартість зросла, але не на стільки, на скільки подорожчала продукція.
Може, ціна і подорожчає до 80-90 гривень, але це буде більш психологічний скачок. Ринок на сьогодні дуже чуттєвий. Чомусь сьогодні саме ця тема активно обговорюється у всіх засобах масової інформації. Хтось підняв це питання, висказав побоювання. А на сьогодні, в умовах війни, всі новини – тяжкі. Особисто я вважаю, що ця новина маніпулятивно використана для того, щоб на це звернули увагу. Хтось сказав, що ми залишимось без яєць. Ну не залишимось ми без яєць. Україна була і буде з яйцями. А коли ринок зрозуміє, що немає таких великих побоювань, як про них кажуть, ціна стабілізується та відіб’ється назад – до реального здорожчання – на той розмір, на який здорожчала собівартість продукції, – резюмувала Алла Стоянова.
Відзначимо, наразі оптова-відпускна ціна курячих яєць в Україні становить 43 грн за десяток. Проте вже наприкінці жовтня – на початку листопада ціна піде на спад і стабілізується, зазначає перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.