Городская жизньСтара Одеса: десять атмосферних світлин, зроблених 100 років тому,...

Стара Одеса: десять атмосферних світлин, зроблених 100 років тому, — ФОТО

-

- Реклама -spot_img

Стара Одеса: десять атмосферних світлин, зроблених 100 років тому, - ФОТО

Читать на русском

Редакція 048.ua підготувала нову добірку фотографій для рубрики «Стара Одеса». Минулого разу ми зібрали світлини, які були зроблені 50 років тому. Чому б не поринути у історію ще глибше? Як виглядала Одеса цілих сто років назад — дивіться у нашому матеріалі.

Добірку відкриє фото, на якому зображене місце, що ніколи не зможе ідентифікувати молоде покоління одеситів. Нічні клуби, пляжні комплекси, елітні багатоповерхівки — саме з цим сучасні містяни асоціюють Аркадію. А сто років тому вона виглядала зовсім інакше.

А таким був центр Одеси у 1920-х. На фотографії, яка, до речі, була зроблена у чудовій якості, можна побачити вулиці Преображенську та Садову.

За сто років будівля Одеської міської ради майже не змінилася.

Спочатку у ній розташовувалася біржа. Будівлю було закладено 23 травня 1829.

Спочатку фасад будівлі прикрашали два ряди колон, за якими знаходився відкритий внутрішній дворик. Аби збільшити площу для біржових угод, у 1871—1873 роках будинок біржі було перебудовано. Другий ряд колон був замінений стіною з парадним входом. Перекритий і перебудований внутрішній дворик отримав назву Білий зал. Ліворуч і праворуч від колон, у нішах, встановлені скульптури Меркурія і Церери, виконані одеським скульптором Луїджі Іоріні. Вже у 1899 році біржа була переміщена у нову споруду (тепер це будівля Одеської філармонії), а у будівлі біржі розташувалася Міська Дума.

На наступному фото зображена Привокзальна площа, вид на Пушкінську вулицю та на Афонське Іллінське подвір’я. Світлина була зроблена у 1918 році.

Далі можна побачити вже саму вулицю Пушкінську. Зліва знаходиться готель «Брістоль», а трохи далі будівля Нової біржі (Філармонія). Дерева ще зовсім маленькі, тому візуально вулиця виглядає просторішою, аніж зараз.

А таким сто років тому був бульвар Жванецького в Одесі. Щоправда, тоді він носив назву бульвар Мистецтв, а за часів СРСР — Комсомольський.

Наступна фотографія була зроблена у 1928 році. На ній, як ви вже здогадалися, зображена культова споруда Одеси — Оперний театр.

На просторах соцмереж знайшлося і таке атмосферне фото. 1923 год. На розі вулиць Дворянської та Садової.

Сто років назад в Одесу завітав французький моряк Жозеф Даву. Він служив телеграфістом у 8-му інженерному полку. Цей знімок був зроблений ним на пам’ять. На фото, власне, Потьомкінські сходи та ескадра військових кораблів у порту.

А на наступній світлині зображена Одеська евакуація 1920 року — історична подія часів Громадянської війни на території України, пов’язана з евакуацією морем з Одеси бойових частин, тилових установ, озброєння, боєприпасів та іншого матеріального майна військ Новоросійської області Збройних сил Півдня Росії (ЗСПР) та Одеського гарнізону, а також цивільного населення, з тих, хто не побажав залишатися на займаній Червоною армією територіях. Необхідність евакуації назріла через катастрофічні зміни на фронті після переходу Червоної армії в наступ.

Довоєнні матеріали рубрики «Стара Одеса» — тут.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь

Свежие новости

«Он может умереть, но я спасу его за 21 тысячу». Как гадалки наживаются на родственниках погибших военных

«Радую вас: он жив. Но тяжело ранен, лежит в каком-то подвале беспомощный. На него нужно “поставить защиту”, чтобы не погиб. Времени у него осталось мало», —...

СБУ: 64 чиновника МСЭК получили подозрения, отменили уже 4 тысячи «инвалидностей»

В 2024 году 64 должностных лица в медико-социальных экспертных комиссий получили подозрения в совершении преступлений и еще 9 человек...

В Одессе инсценировали убийство главы организации, помогающей ТЦК – заказчика задержали

V Odesse instsenirovali ubiystvo predsedatelya organizatsii, pomogayushchey TTSK – zakazchika zaderzhali В Одессе...

В Одесі “розіграли” вбивство голови громадського формування

розповіли у поліції Одеської області.Відзначимо, що вбивство замовила російська спецслужба, щоб здійснити «показову» ліквідацію діяча, котрий публічно підтримував...
- Advertisement -spot_imgspot_img

На Одещині за участю першої леді обговорювали реформу шкільного харчування

розповіла Олена Зеленська.Учасники заходу відвідали Фонтанську громаду, де у дитячому садочку «Карамелька» завдяки базовій (тобто обладнаній на...

В Киевском районе Одессы автомобиль наехал на детей на пешеходном переходе

Вчера 21 октября в Киевском районе Одессы 74-летний пенсионер на автомобиле...

Советуем прочитать

«Он может умереть, но я спасу его за 21 тысячу». Как гадалки наживаются на родственниках погибших военных

«Радую вас: он жив. Но тяжело ранен, лежит в каком-то подвале беспомощный....

СБУ: 64 чиновника МСЭК получили подозрения, отменили уже 4 тысячи «инвалидностей»

В 2024 году 64 должностных лица в медико-социальных экспертных...
- Advertisement -spot_imgspot_img

Вам также понравитсяПОХОЖИЕ НОВОСТИ
Рекоммендации для вас